A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Hotelová akadémia je vzdelávacia inštitúcia, ktorej hlavným študijným zámerom je pripraviť odborníkov, ktorí by mali teoretické vedomosti, praktické zručnosti a návyky v oblasti hotelierstva, reštauračného stravovania, v strediskách účelového stravovania a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu. Okrem tohto odborného vzdelania je poskytnuté aj všeobecné vzdelanie, vďaka ktorému sa ľahšie adaptuje v praxi.
Profil absolventa
Absolventi sú okrem samostatného podnikania v oblasti hotelierstva a stravovania, alebo manažovania strednej úrovne alebo podporných služieb v hotelovom zariadení schopný vykonávať ekonomické činnosti, pomocou ktorých získavajú a ďalej pracujú s informáciami v oblasti poskytovania služieb, ovládajú účtovníctvo, vedenie administratívy, personalistiku. Vedia využívať informačno- komunikačné technológie, základy hospodárskej korešpondencie a účtovnej evidencie. Dokážu zostaviť ponuku produktov a pri podnikateľských zámeroch aplikovať nástroje marketingu. Podstatná je aj znalosť minimálne dvoch cudzích jazykov (väčšinou majú žiaci možnosť vybrať si spomedzi anglického, nemeckého, francúzskeho, ruského, alebo španielskeho jazyka), ktorá umožňuje komunikovať s cudzincami, používať odborný jazyk pri vykonávaní profesie alebo študovať zahraničnú odbornú literatúru.
Vyučovanie
Povinné predmety
Okrem všeobecnovzdelávacích predmetov, nachádzajúcich sa na bežných školách sa žiaci hotelovej akadémie venujú aj povinným odborným predmetom ako sú:
- administratíva a korešpondencia
- aplikovaná informatika
- ekonomika
- geografia cestovného ruchu
- hotelový a gastronomický manažment
- marketing
- náuka o potravinách
- náuka o výžive
- právna náuka
- technika obsluhy
- technológia prípravy pokrmov
- účtovníctvo.[1]
Voliteľné predmety
Žiaci majú možnosť výberu z rôznych voliteľných predmetov, ako napríklad:
- aplikovaná ekonómia
- animácia v hoteli
- aplikovaná informatika
- ekonomické cvičenia
- kongresové služby
- literárny seminár
- spoločenská komunikácia
- medzinárodná gastronómia
- náuka o nápojoch
- odpadové hospodárstvo
- služby cestovného ruchu
- sprievodcovská činnosť
- úvod do sveta práce a iné[2].
Prax
Prax je súčasťou spomínaných predmetov, alebo je to samostatný vyučovací predmet. Má dve časti- učebná a odborná časť. Prax (týka sa len vybraných predmetov) žiaci 2.,3. a 4. ročníka absolvujú v čase prázdnin alebo vo voľných dňoch a jej dĺžka je väčšinou 4 týždne. Často je podmienkou pre postup do ďalšieho ročníka. Delí sa na učebnú a odbornú prax. Učebná prax je realizovaná pod priamym vedením učiteľa a odborná prax pod vedením majstrov alebo prevádzkových pracovníkov/inštruktorov. Vyučovanie je v každom ročníku obohatené aj o exkurzie, ktorých cieľom je prehĺbiť a upevniť poznatky získané v teoretickom vyučovaní.
Iné
Súčasťou niektorých hotelových akadémií sú aj kurzy, ktoré sú zamerané na konkrétne činnosti v praxi a sú akreditované Ministerstvom školstva SR. Nie sú časťou výučby a sú platené. Sú to rekvalifikačné kurzy napríklad na sprievodcu cestovného ruchu (zvládnutie techniky a metodiky sprievodcu cestovného ruchu), barmana (príprava a servírovanie miešaných nápojov), baristu (príprava a servírovanie kávy), someliéra (základy enológie, podávania vína a jeho ošetrenie), diétneho kuchára (príprava pokrmov v liečebnej výžive, špeciálne formy podávania jedál a pravidlá správnej výživy), a iné.
Záverečná skúška
Počas štúdia na hotelovej akadémii, po absolvovaní troch ročníkov, určeného rozsahu 1500 hodín praxe a výcviku v praktických činnostiach zameraných na získanie zručností v príslušnom odbore, žiaci môžu vykonať dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list, napríklad v odbore kuchár-čašník.
Po piatich rokoch je štúdium ukončené maturitnou skúškou, v prípade jej zvládnutia majú absolventi vysvedčenie o maturitnej skúške a teda majú možnosť ďalšieho vzdelávania v pomaturitných formách štúdia a na vysokej škole alebo univerzite, predovšetkým so zameraním na ekonómiu alebo cestovný ruch, ale nie sú vylúčené ani iné odbory, ako napríklad cudzie jazyky.
Referencie
- ↑ Ministerstvo školstva Slovenskej Republiky:Pedagogická dokumentácia. 2010. Dostupné na internete na http://www.siov.sk/ext_dok-_c6323_6_hotelova_akademia/9636c[nefunkčný odkaz
- ↑ Ministerstvo školstva Slovenskej Republiky: Pedagogická dokumentácia. 2010. Dostupné na internete na http://www.siov.sk/ext_dok-_c6323_6_hotelova_akademia/9636c[nefunkčný odkaz
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antény
Chemické zdroje elektriny
Chladenie v elektrotechnike
Elektrická sústava automobilu
Elektrická trakcia
Elektrické prístroje
Elektrické súčiastky
Elektrické spotrebiče
Elektrické stroje
Čítanie (elektrotechnika)
Činný výkon
Štatistická dynamika
Živý vodič
Admitancia
Antiparalelné zapojenie
Asynchrónny motor
Blúdivý prúd
Bočník (elektrotechnika)
Diak (polovodičový prvok)
Displej s kvapalnými kryštálmi
Elektrická inštalácia
Elektrická rezonancia
Elektrická sila
Elektrická vodivosť
Elektrické zariadenie
Elektrický obvod
Elektrický zvonec
Elektroenergetika
Elektromer
Elektrometer
Elektromobil
Elektromotor
Elektromotorické napätie
Elektrotechnický náučný slovník
Elektrotechnika
Elektrotechnológia
Fázor
Faradayova klietka
Frekvencia (fyzika)
Graetzov mostík
Impedancia
Indukčnosť
Induktancia
Istič
Izolácia (elektrotechnika)
Izolant
Jadro vodiča
Jednobran
Jednosmerný prúd
Joulovo teplo
Katóda
Koaxiálny kábel
Kompenzácia účinníka
Konduktometria
Konektor (elektrotechnika)
Korónový výboj
Lanko (elektrotechnika)
Leptanie
Logické hradlo
Magnetická susceptibilita
Magnetizácia (veličina)
Merný elektrický odpor
Mobilné zariadenie
Napájací zdroj
Napäťový chránič
Napäťový násobič
Nortonova veta
Odpínač
Odpojovač
OLED
Olovený akumulátor
Paralelné zapojenie
Peltierov článok
Plošná hustota elektrického prúdu
Poistka (elektrotechnika)
Posuvný prúd
Prúdový chránič
Prenosové médium
Prieletový klystrón
Primárny elektrochemický článok
Reaktancia
Rekuperácia (dopravný prostriedok)
Relé
Reproduktorová výhybka
Rezistancia
Rozhranie (interface)
Sériové zapojenie
Seebeckov jav
Sekundárny elektrochemický článok
Settopbox
Skrat
Sonar
Spínač
Spínaný zdroj
Straty v mikropásikových vedeniach
Striedavý prúd
Stupeň ochrany krytom
Svetelná výbojka
Symetrizačný člen
Technická normalizácia
Tepelné relé
Tepelne vodivostný detektor
Termočlánok
Théveninova veta
Transformátor
Transformátor s fázovou reguláciou
Trojfázová sústava
Tuhá fáza (elektronika)
Tyratrón
Usmerňovač (elektrotechnika)
Uzemnenie
Uzol (vodiče)
Vírivý prúd
Výbojka
Varistor
Ventilátor
Vodič (elektrotechnika)
Voltov stĺp
Vstavaný systém
Zásuvka (elektrotechnika)
Zdroj (elektrotechnika)
Zisk antény
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk