A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Antioxidant je látka, ktorej molekuly obmedzujú aktivitu kyslíkatých molekúl – znižujú pravdepodobnosť ich vzniku alebo ich odvádzajú do menej reaktívneho alebo neaktívneho stavu. Týmto obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú.
Z tohto dôvodu sa pridávajú do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadpriemerne poškodzované (napríklad: rastlinné oleje). Konzumácia pôsobí pozitívne na zdravie organizmu v ktorom taktiež zabraňuje oxidácii. Ďalšie antioxidanty sa vyskytujú (najčastejšie vo forme enzýmov) v organizme, kde pôsobia podobne, v potrave sú však bezvýznamné (buď rýchlo zanikajú, alebo neprežijú tráviaci proces).
Rozdelenie
Antioxidanty sa dajú deliť na prirodzené (v prírode alebo v danej potravine sa prirodzene vyskytujú) a syntetické (vytvorené bez patričného relevantného výskytu v prírode). Obvykle panuje snaha uprednostňovať prvú skupinu, pretože výskumy ukazujú na absolútnu neškodnosť používaných prírodných antioxidantov.
Mnohé výrobky obsahujú prirodzené antioxidanty, ako sú napríklad flavonoidy, látky trieslovinovej povahy, najmä deriváty kyseliny kávovej (3,4-dihydroxyškoricovej), kyseliny askorbovej (vitamín C) a iné. Viaceré sú obsiahnuté v koreninách (majorán, šalvia), ale prirodzené antioxidanty väčšinou nemajú stále zloženie, izoláciou sa stávajú menej účinnými a sú drahé. Preto sa na stabilizáciu presne vymedzeného sortimentu potravinových produktov používajú povolené antioxidanty, ako sú tokoferoly (vitamín E), kyselina L-askorbová, estry kyseliny gallovej, BHT, BHA a iné.
Spôsob pôsobenia
Antioxidanty bránia samovoľnej oxidácii potravín, polymérov (plastov, gumy), motorových olejov, pohonných látok, kozmetických výrobkov čím prispievajú k zachovaniu ich pôvodných fyzikálnych a chemických vlastností.
Antioxidanty zachytávajú voľné radikály alebo neradikálové kovové katalyzátory. Ako lapače peroxylových radikálov pôsobia deriváty fenolov (2,6-diterc-butyl-4-metylfenol), aromatické amíny (N,N-difenyl-p-fenyléndiamín) a deriváty 2,2,6,6-tetrametylpiperidínu. Na eliminovanie iniciačného účinku hydroxiperoxidov sa používajú tioétery (estery kyseliny 3,3-tiodipropiónovej) a alkyl, respektíve arylfosfity. Tretiu skupinu tvoria látky (hydrazidy kyselín, polyhydrazidy, melamín, benzotriazoly) ktoré s kovmi vytvárajú neaktívne komplexy. Vhodnou kombináciou antioxidantov často aj s fotostabilizátormi sa dosahuje energický efekt v predĺženosti životnosti výrobkov z organických látok.
Oxidácia
Samovoľná oxidácia, reakcia so vzdušným kyslíkom, prebieha reťazovým radikálovým mechanizmom. Je značne urýchľovaná teplom, ultrafialovým žiarením, katalytickým pôsobením kovov a v oxidačnom procese vznikajúcimi hydroperoxidmi.
Oxidácia potravín sa dá spomaliť aj obmedzením prístupu kyslíka a rušením funkcie enzýmov v potravinách (balenie potravín, máčanie v roztoku soli, tepelná inaktivácia, blančírovanie ovocia a zeleniny). Do kozmetických výrobkov sa pridáva komplex účinných látok s antiooxidačnými vlastnosťami (vitamín WE, C, A, beta-karotén, selén, enzým, superixiddismutáza) ktoré odstraňuje voľné radikály na povrchu a vnútri kože vznikajúce ako produkty metabolizmu, vplyvom slnečného žiarenia, znečisteného životného prostredia atď.
Vplyv na zdravie
Z hľadiska konzumenta sa dá hodnotiť prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách kladne: predlžujú ich trvanlivosť, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Odborníci sa zhodujú na tom, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene (napríklad v čaji alebo v ovocí) je výrazne vyššie ako u rovnakej dávky podanej v čistej forme, ako potravinový doplnok (napríklad vitamínová tableta).
Posledné výskumy ukazujú, že u niektorých antioxidantov dochádza pri dlhodobom užívaní v čistom stave k tzv. zvratu antioxodantu, kedy sa jeho antioxidačný účinok zmení na prooxidačný (vysoko nežiaduci účinok). Táto vlastnosť, ktorej mechanizmus nie je ešte pochopený, bol pozorovaný pri ß-karoténoch (provitamín A), vitamíne E, vitamíne C a flavonoidoch. Pri antioxidantoch prijímaných prirodzenou cestou žiadny zvrat zaznamenaný nebol.
Prirodzené antioxidanty v potrave
Vitamín A
Vitamín A (retinol alebo beta-karotén) chráni tmavozelenú, žltú a oranžovú zeleninu pred poškodením zo slnečného žiarenia. V ľudskom tele vykonáva taktiež podobnú úlohu. Mrkva, brokolica, povojník batátový, paradajky, zimná kapusta, melón, broskyne a marhule sú hlavné a bohaté zdroje beta-karoténu.
Vitamín E
Vitamín E, vrátane tokotrienolu a tokoferolu, je rozpustný v tukoch. Vitamín E obsahujú pšenica, orech, semená, zelené listnaté zeleniny, rastlinný olej, a rybací olej. Nedávne štúdie ukázali, že niektoré tokotrienolové izoméry majú zaujímavé antioxidačné vlastnosti.
Vitamín C
Vitamín C (Kyselina L-askorbová) je vo vode rozpustná zlúčenina ktorá plní viacero úloh. Dôležité zdroje tohto antioxidantu je citrusové ovocie (napríklad pomaranč), zelená paprika, brokolica, zelené listnaté zeleniny, jahody, kel a paradajky. Linus Pauling bol hlavným zástancom využívania tohto vitamínu ako antioxidantu.
Selén
Selén sa môže konzumovať iba v určitých dávkach, pretože väčšie dávky môžu spôsobiť otravu. Zdroje selénu sú ryby, mäkkýše, červené mäso, zrná, vajcia, slnečnicové semená, kurča, cesnak a oriešky. Zelenina môže byť takisto dobrým zdrojom, ak sa pestuje na pôde s bohatým obsahom selénu. Niektoré nutričné doplnky takisto obsahujú priaznivé účinky selénu, ale musí byť regulovaný aby nespôsoboval toxicitu.
Iné antioxidanty
- karotenoidy – organické farbivá, červené až žlté
- fenolické antioxidanty
Antioxidanty chrániace organizmus
Priemyselné využitie
Veľké spoločnosti, ako napríklad Nutraceutical Corporation a Natrol majú produkty, ktoré sú zložené výlučne z derivátov obsahujúcich antioxidanty. Iné spoločnosti, ako napríklad Canprev, Vemma a Natural Health, produkujú výrobky, ktoré obsahujú viacero kombinácií antioxidantov.
Pozri aj
Zdroje
- antioxidanty. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 292.
- KALAČ, Pavel. Funkční potraviny – kroky ke zdraví. : , 2003. ISBN 80-7322-029-6. S. 121. (český)
- Antioxidants and Cancer Prevention (The website of the National Cancer Institute (http://www.cancer.gov) )2014
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antény
Chemické zdroje elektriny
Chladenie v elektrotechnike
Elektrická sústava automobilu
Elektrická trakcia
Elektrické prístroje
Elektrické súčiastky
Elektrické spotrebiče
Elektrické stroje
Čítanie (elektrotechnika)
Činný výkon
Štatistická dynamika
Živý vodič
Admitancia
Antiparalelné zapojenie
Asynchrónny motor
Blúdivý prúd
Bočník (elektrotechnika)
Diak (polovodičový prvok)
Displej s kvapalnými kryštálmi
Elektrická inštalácia
Elektrická rezonancia
Elektrická sila
Elektrická vodivosť
Elektrické zariadenie
Elektrický obvod
Elektrický zvonec
Elektroenergetika
Elektromer
Elektrometer
Elektromobil
Elektromotor
Elektromotorické napätie
Elektrotechnický náučný slovník
Elektrotechnika
Elektrotechnológia
Fázor
Faradayova klietka
Frekvencia (fyzika)
Graetzov mostík
Impedancia
Indukčnosť
Induktancia
Istič
Izolácia (elektrotechnika)
Izolant
Jadro vodiča
Jednobran
Jednosmerný prúd
Joulovo teplo
Katóda
Koaxiálny kábel
Kompenzácia účinníka
Konduktometria
Konektor (elektrotechnika)
Korónový výboj
Lanko (elektrotechnika)
Leptanie
Logické hradlo
Magnetická susceptibilita
Magnetizácia (veličina)
Merný elektrický odpor
Mobilné zariadenie
Napájací zdroj
Napäťový chránič
Napäťový násobič
Nortonova veta
Odpínač
Odpojovač
OLED
Olovený akumulátor
Paralelné zapojenie
Peltierov článok
Plošná hustota elektrického prúdu
Poistka (elektrotechnika)
Posuvný prúd
Prúdový chránič
Prenosové médium
Prieletový klystrón
Primárny elektrochemický článok
Reaktancia
Rekuperácia (dopravný prostriedok)
Relé
Reproduktorová výhybka
Rezistancia
Rozhranie (interface)
Sériové zapojenie
Seebeckov jav
Sekundárny elektrochemický článok
Settopbox
Skrat
Sonar
Spínač
Spínaný zdroj
Straty v mikropásikových vedeniach
Striedavý prúd
Stupeň ochrany krytom
Svetelná výbojka
Symetrizačný člen
Technická normalizácia
Tepelné relé
Tepelne vodivostný detektor
Termočlánok
Théveninova veta
Transformátor
Transformátor s fázovou reguláciou
Trojfázová sústava
Tuhá fáza (elektronika)
Tyratrón
Usmerňovač (elektrotechnika)
Uzemnenie
Uzol (vodiče)
Vírivý prúd
Výbojka
Varistor
Ventilátor
Vodič (elektrotechnika)
Voltov stĺp
Vstavaný systém
Zásuvka (elektrotechnika)
Zdroj (elektrotechnika)
Zisk antény
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk